„ Egy, aki mindent visz”!

Immár 11-ik alkalommal került megrendezésre Baktalórántházán a Dihen Miklós által elindított Országos Arany János Erő-állóképességi verseny, amin intézményünk kezdetek óta részt vesz a személyes barátság és a közös érdeklődési kör miatt is. Voltak nagyon szép eredményeink eddig is, hiszen elnyertük már a vándor kupát, ez az év azonban nagyon különlegesre sikerült. A favorit házigazdák elől újra elhódítottuk a csapat elsőséget. Egy intézményt 4 fő képviselt, 3 fiú, 1 lány arányban, amiből Kinczel János újra megvédte egyéni bajnoki címét, de a második és harmadik is Karacsos lett Cégé Milán és Czakó Nikolász személyében. A dolog pikantériája, hogy Varga Ráhelt a fiúk az indulás napján szervezték be a csapatba, mert az eredeti lány csapattag visszalépett. A csapat annyira jól teljesített, hogy már az első versenyszám után átvette a vezetést és csak növelte az előnyét a záró, 5-ik versenyszámig. Ütemezett tolódzkodás, hajlított karú függés időre, átugrás zsámoly felett időre, 8 ismétléses fekvenyomás és goldsprintben mérhették össze az erejüket a sportolók, emellett tartalmas kiegészítő programok gondoskodtak a jó hangulatról (mozi, bowling, fürdőzés, disco). Az étkezésről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Most még egy kicsit fürdőzünk a „dicsfényben”, de aztán folytatnunk kell a felkészülést, mert nagyon magasra került a léc. A legfontosabb a részvétel és önmagunk legyőzése. Aki akár csak egyszer is állt a dobogó valamelyik fokán, tudja milyen mámorító érzés és szeretné újra megtapasztalni. Büszkék vagyunk a kollégistáinkra.

Kövesi Tamás, intézményvezető

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Nőnapi köszöntés a kollégiumban

   Kollégistáink minden évben meglepik egy kis ajándékkal hölgy társaikat, tanáraikat, a kollégium dolgozóit ezen a szép tavaszi napon.  A fiúk szabadidejükben szívesen segédkeztek a virágok elkészítésében. Némelyikükről kiderült milyen szépérzékkel, precizitással bírnak, valamint szívesen vettek részt az ajándékozásban, hogy örömet szerezzenek a hölgyeknek. A lányok is szívesen fogadják a meglepetéseket, a papírvirágok sokáig díszítik a lányok szobáit, színesítve életterüket.

  Jó megtapasztalni a szeretet, tisztelet, törődés és hála megnyilvánulását a kollégium falai között.

                          Pánti Zsuzsa, diákönkormányzatot segítő pedagógus

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Tanulmányi kiránduláson a Karacs Kolisok

2023. március 3-án tanulmányi kirándulásra indultunk a Karacs Ferenc Kollégium diákjainak egy csoportjával a Petőfi200 keretén belül. Harminc gyerekkel szálltunk vonatra és indultunk Eger felé. Ezután az egri Dobó István Vármúzeum állandó kiállításának és a múzeum kezelésében lévő Ziffer Sándor Galériában megtalálható képzőművészeti remekek megtekintése következett múzeumpedagógiai tárlatvezetéssel. Kellemes sétát tettünk a belvárosban is, majd az Excalibur középkori lovagi étteremben ebédeltünk, ami hatalmas élmény volt a diákok számára, akárcsak a kirándulás.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

SÍTÁBOR

Kis AJKP-s csapatunk, a Karacs Ferenc Kollégium 20 diákja, Szlovákia egy lengyel határhoz közeli településén, a Magas-Tátra és a Magura hegység határán húzódó  Zdiarban szállt le a buszról február első hétfőjén, hogy egy hetet végre igazi téli környezetben és hangulatban a síelés tanulására cseréljen.

A feltételek meglétére és biztosítására semmilyen panasz nem lehetett – és nem is volt. Kényelmes szállásunk bő hajításnyira a kezdőknek kialakított sípályától, remek hó és időjárás, a hegyi tájak lenyűgöző látványa, méretre kapott sífelszerelés, képzett oktatók, melegedő, bőséges és változatos reggeli, meleg vacsora, nappalra pedig túlélő, hideg élelmiszer csomag volt biztosítva.

A szűk hetünkbe belefért még egy lengyelországi, (Zakopane) buszos kirándulás is.

Van valami, amihez nem férhet kétség: egy hasonló ismétlésben mindenki benne lenne, mert az egész hét tele volt élményekkel.

Tomka János Attila – pedagógiai felügyelő

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Valentin nap és Farsang

   2023. február 14-én Valentin napi páros vetélkedőt rendeztünk a kollégiumunk diákjainak, ahol a szerelmes párok, valamint barátok alakította csapatok versenghettek azzal kapcsolatban mennyire ismerik párjukat /csapattársukat, illetve mennyire tudnak együttműködni az egyes feladatok során. A versenyszámok is ezekre az ismeretekre épültek fel.  A játék végén következett a pontszámítás, majd az eredményhirdetés miután megjutalmaztuk a résztvevő kollégistáinkat.

   2023. február 21-én tartottuk hagyományos farsangi báli mulatságunkat, a slágerek felismerésén túl a játékos feladatok is szerepet kaptak és fokozták az est hangulatát. A gyerekek megmutathatták gyorsaságukat, tánctudásukat, bátorságukat és külön megmérethették tudásukat nem csak a jelmez, de a smink és frizurakészítés terén is. A nyereményeket a farsangi gasztronómia hagyományait követve, finom édességek képezték.

Mindkét rendezvény hagyomány kollégiumunkban, jó hangulatban telnek és szívesen vesznek részt a gyermekek, hiszen mindig sikerül valami újdonsággal bővíteni ezeket a rendezvényeket.

                  Pánti Zsuzsa, diákönkormányzatot segítő pedagógus

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Rejtvényfejtő bajnokságunk

2023. 01. 24-én rendeztük meg a már hagyománnyá vált rejtvényfejtő bajnokságunkat. Ezzel a programmal még több fiatalt tudunk bevonni a közösségünk életébe. Azok, akik keresik a kihívásokat, a rejtvényeket, a játékos versengést, remekül szórakoznak ez idő alatt, bár a könnyebb- nehezebb feladványok kihívást jelentenek sokak számára. Ebben az évben Sipos Erika lett az első helyezett, Sipos Edit a második helyen végzett, míg Gertner Attila harmadikként zárt a nagyon szoros versenyben. Gratulálunk a helyezetteknek, akik átvehették elismerő oklevelüket.

Pánti Zsuzsa, diák önkormányzatot segítő pedagógus, nevelőtanár

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Karácsonyi ünnepi előadás

Kollégistáink nagyon megható ünnepi műsorral készültek megörvendeztetni az intézmény nevelőit és diákjait. Jó érzés töltött el mindenkit, hogy újra együtt ünnepelhettünk és búcsúztathattuk el ezt az évet. Csoportomból a két testvérpár közös verset írt erre az alkalomra, mellyel kívánunk mindenki számára áldott ünnepet és békés, boldog újévet.

Karácsonyi öröm

A karácsonyi ünnep beragyogja szívünk,

Ezekért a pillanatokért érdemes élnünk.

A családdal töltött idő, legyen szent neked,

Adj hálát Istennek, hogy itt lehetnek veled.

Az ünnepi fogások mely rád és családodra várnak,

Szenteste öltöztesd fel te is karácsonyfádat.

A békés hangulat megtölti a házat,

A fehér havat mindenki izgatottan várja.

A karácsony azt üzeni, hogy soha nem vagy egyedül,

Érezd a szeretetet te is ott legbelül.

Hisz minden ember a világon szeretni képes,

Szeretetben, boldogságban zárd le ezt az évet.

Szívedet árassza el a jóság és a béke,

Hisz az ünnep csak akkor szép, ha boldogságban éled.

Szívünk útja eddig, más utakon járt,

De karácsony ünnepén mégis hazatalál.

Legyen szép a ma és boldog a holnapunk!

Mindenkinek békés, boldog, áldott karácsonyt kívánunk!

Sipos Edit és Sipos Erika, 10.csoport

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Karacs Koli válogatott – Tomka-fiúk

Hagyományos presztízs futball mérkőzés

Igen, immár harmadik éve játsszuk le szokásos decemberi meccsünket a ladányi sportcsarnokban. A kollégium futballistákból álló baráti válogatottja évente egyszer, nagy várakozás és esélylatolgatás után mérkőzik meg fiús családom nagyobbjaival, és hát persze velem is, aki – a koli éjszakai rendje mellett – a hálót őrzöm ezeken a találkozókon.

A kezdő sípszó előtti felsorakozás alkalmával átadjuk mikulás ajándékainkat a fiúknak, aztán meghajlás a közönség előtt, majd jöhet a kétszer 30 perc.

Mindkét csapat nagyon készült: A kolisok meg szerették volna őrizni eddigi veretlenségüket; korábban mindig nyertek, ha csak egyetlen góllal is.

Mi éppen ezt a sorozatot szerettük volna  megtörni, ami sikerült! A tavalyi 12:11 és a 2019-es 17:16 után most (is) egy nagyon jó hangulatú meccsen, nulla szabálytalanság mellett családomnak állt a zászló: 18:11.

Az öltözőben aztán az élmények és tanulságok kicserélése közben a vesztes fél is hamar vigasztalódott. Nem maradt el a hálaimádság sem, majd a jövő évi visszavágó esélyeit kezdtük latolgatni  …

Tomka János – kollégiumi pedagógiai felügyelő

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Adventi időszak eseményei a kollégiumunkban

   Az adventi időszak mozgalmas volt a kollégium életében a készülődés, várakozás időszakában.

Sok-sok programmal örvendeztettük meg a gyermekeket ebben a pár hétben. Szívesen vettek részt gyermekeink valamennyi eseményen.  A programsorozatot végigkísérték az kézműves foglakozások. November végétől a kollégium ünnepi hangulatban díszítette a belső tereket.

Az előkészítő évfolyam nagy lelkesedéssel készült a december 6-án tartott Mikulásestre és az azt követő Mikulás bulira. A változatos műsorszámokkal tarkított előadás nagy sikert aratott a diákok és a nevelők körében.

A nevelőtestület tombolatárgyak gyűjtésébe, felajánlásába kezdett, amelyet a december 13-án megtartott „adventi Csodacsapat kereső” vetélkedő után sorsoltunk ki. A vetélkedőre sokan jelentkeztek és érdekes feladványok, produkciók és játékos feladatokon keresztül idéztük meg az advent varázsát.

Intézményünk részt vett a városi Adventi Ablakles elnevezésű programsorozatban.  A gyerekek minden sétában részt vevőt, arra járót megajándékoztak saját készítésű meglepetéssel, amit nagy örömmel fogadtak.

Ezt az időszakot a hagyományos karácsonyi műsor zárta.

   Kellemes Karácsonyi ünnepeket kíván a Karacs Ferenc Kollégium nevelőtestülete és a kollégium diákjai!

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Talentum 2022 cigány népismereti versenyen jártunk …

Két kollégiumi csapattal vettünk részt Hajdúböszörményben a TALENTUM2022 – cigány népismereti vetélkedőn, melyet a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban rendeztek meg. Nagyon színvonalas előadást nézhettünk meg a Paramisi társulat előadásában, majd ezt követte a vetélkedő. Csodálatos hangulatban telt az egész délelőtt. Örülünk, hogy mi is ott lehettünk és képviselhettük a kollégiumunkat!

1. csapat: Tóthszegi Eleonóra , Vadász Dzsesszika, Vadász Klaudia.

2. csapat: Farkas Liliána, Sipos Edit, Sipos Erika

Felkészítő nevelőik: Csáki Judit és Hajkó Gabriella

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!