Járványügyi védekezés

2019. december 31-én ismeretlen etiológiájú tüdőgyulladás-járvány kitöréséről számoltak  be a kínai egészségügyi hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). A nagy fertőzőképességet mutató kór intenzív terjedéséből kifolyólag 2020. március 11-én a WHO világjárvánnyá, pandémiává nyilvánította a COVID–19 koronavírus-járványt.

Az új koronavírus elnevezése „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés pedig a „koronavírus-betegség 2019”  (Coronavirus Disease 2019), melynek rövidített elnevezése a COVID-19.

Terjedés módja: Az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.
Lappangási idő:
A jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (1-14 nap).

Legjellemzőbb tünetek:

  • köhögés,
  • láz,
  • nehézlégzés,
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya, vagy ízérzés hiánya.

 

Mivel a betegség megjelenésének feltétele az emberről-emberre terjedés, ezért a megelőzés leghatékonyabban a személyközi fizikai kontaktus kizárásával, a biztonságos védőtávolság betartásával, illetve a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk használatával végezhető el. A köznevelésben tanuló gyermekek és a munkájukat végző pedagógusok közvetve több millió állampolgárral vannak napi szintű kapcsolatban. Ezért az esetükben különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése.

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja.

Az intézménybe csak tanulói vagy dolgozói jogviszonnyal rendelkezők léphetnek be (Hozzátartozók esetében csak ügyintézés céljából telefonos előegyeztetést követően lehetséges a belépés!). A belépés során testhőmérésre kerül sor. A közösségi terekben, ahol a biztonságos védőtávolság nem megvalósítható, a védőmaszk használata kötelező!

Betegségből felépülve kizárólag megfelelő orvosi és szülői írásbeli nyilatkozat (a dokumentumnak tartalmaznia kell a következő tényeknek valamely egyértelmű megfogalmazását: egészséges, a COVID-19 megbetegedés jellegzetes tüneteit nem mutatja) bemutatását követően költözhet vissza diák a kollégiumba! Szülői igazoláshoz letölthető a minta dokumentum itt.

A járványügyi védekezés időszakában a hivatalos jogszabályok által meghatározott részletes rendelkezések megismerése és betartása rendkívül fontos. Az alábbiakban megtalálható jogszabályok, rendeletek és intézményi szabályok révén követheti intézményünkben aktuálisan foganatosított óvintézkedéseket és azok jogalapját.

 

 


A mellékelt dokumentumokon kívüli szövegforrások: